Bu parmaklar artık kalem tutuyor

Yazdır
PDF
Doğumundan itibaren her iki kolundaki kısalık, bileklerinde eğrilik ve ellerinde 5 yerine 3’er parmağı olan 9 yaşındaki İdil Beyza Alpan, uzun süren tedavi ve ameliyat sürecinden sonra mutluluğu yakaladı

Çocuklarda doğuştan gelen anomaliler ve şekil bozuklukları, anne babalarda büyük hayal kırıklıklarına neden oluyor. Ancak teknolojik gelişme ve ilerlemelerin yaşandığı tıp dünyası, günümüzde her tür probleme çözüm üretiyor. İdil Beyza’nın doğuştan getirdiği sorunlar, anne Bahtışan ve baba Sezgin Alpan’a yıllarca büyük üzüntü yaşatsa da, aile umudunu yitirmiyor ve arayıştan vazgeçmiyor.

3 FARKLI AMELİYAT

Bu arayış sırasında yolları Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne düşüyor. Yapılan muayenenin ardından bir dizi ameliyat planlanıyor. Vücudundaki şekil bozukluklarının düzeltilmesi ve günlük yaşama ayak uydurabilmesi için küçük kıza 3 farklı ameliyat yapılıyor. İlk operasyonda sol el 1’inci parmağında yerleşim ve şekil bozukluğu olduğu için, önce bu sorun gideriliyor. Ardından el bileği düzeltilip ön kol uzatılıyor. İdil Beyza, sağ kolundaki el bileği bozukluğu için de düzeltme ameliyatı geçiriyor. Bu operasyondan sonra ilk kez eliyle bir şeyler tutuyor ve yazı yazmayı başarıyor.

HER ŞEY YOLUNDA

İkinci operasyonda, sağ el parmaklarına yapılan ameliyatlarla parmaklarını fonksiyonel olarak kullanmaya başlayan İdil Beyza’nın mutluluğu yüzünden okunuyor. Bu operasyon sonrası hiç kemiği olmayan 2. parmağa kemik yapı aktarılıyor ve bu parmak da kullanılır hale getiriliyor. Sağ kolunu ve elini, sol koluyla yaptığı işleri tamamlama amaçlı kullanmaya başlayan İdil Beyza’nın hızlı gelişimi hem ailesi hem de doktorlarının yüzünü güldürüyor. 3. operasyonda sağ önkoldaki kısalığın giderilmesi için uzatma planlanıyor. Gerçekleştirilen operasyon sonrasında, dışarıdan takılan halkalar yardımıyla, küçük kızın kolunda 6 ayda 12 cm’lik uzama gerçekleşiyor.

 

Yüzmede madalyaları var

OPERASYONLARDAN sonra yaşıtlarının yapabildiği her şeyi rahatlıkla yapar hale gelen, hatta doktorlarının önerisiyle yüzmeye bile başlayan İdil Beyza, artık engelliler arasında yapılan yüzme yarışmalarında madalyalar kazanıyor. Eskiden eline kalem alamazken şimdi okulda yazdığı yazılar ve çizdiği resimlerle öğretmenlerinin beğenisini kazanması ise Alpan Ailesi’nin tüm fertlerine ayrı bir gurur yaşatıyor.

 

Kolun uzatılması daha karmaşık

İDİL Beyza’nın tedavi gördüğü hastanenin El Cerrahisi ve Mikro Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. İ. Bülent Özçelik ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Berkan Mersa, bacak uzatmanın çok sık yaptıkları bir ameliyat olduğunu, kolda doğumsal şekil ve pozisyon bozukluklarına ise aynı oranda rastlanmadığını söylüyorlar. Önkol uzatma ameliyatının birtakım zorlukları olduğunu belirten uzmanlar, bu operasyonda kemikleri uzatmanın yanında, kirişlerin, damarların, sinirlerin ve cildin de uzadığına ve önkolun bu yapılar bakımından çok zengin bir bölge olduğuna dikkat çekiyorlar. Uzatma sırasında oluşabilecek sinir hasarlanmaları, bu bölgede yapılacak uzatmaların çok dikkatli takip edilmesini gerektiriyor.

 

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK