El Bileği Artroskopisi Nedir?

Yazdır
PDF
Açık ameliyata göre şu ana kadar hiçbir dezavantajı olmadı. Zaten hastalara bu yöntemi önerirken de çok az zararı olduğunu söyleriz. Bu ameliyatla hiçbir şey kaybetmeyeceklerini söyleriz ama açık ameliyatta bunu söyleyemeyiz. Kapalı ameliyat daha az zarar veren bir ameliyattır.. El bileği artroskopisinin ne gibi dezavantajları vardır?
Böyle bir endikasyon sınırlaması yok. Tedaviye yararlı olduğunu düşündüğümüz herkese yapılabilir. Sadece ileri derece artroz, eklem aralığı çok daralmış hastalarda yapılamayabilir. . El bileği artroskopisi herkese yapılabilir mi, yapılması uygun olmayan kişiler var mı?

"EL BİLEĞİ ARTROSKOPİSİ HERKESE UYGULANABİLİR"
Yapacağımız işleme göre değişir ama eğer temizlik yapılmışsa ağrı elverdiği ölçüde hemen kullanmasına izin veriyoruz ama menisküs tamiri yapılmış yani dikiş atılmış ise yaklaşık 6 haftalık bir alçı süreci oluyor. . Artroskopi yapılan kişi ne zaman günlük hayatına dönebilir, elini ne zaman kullanabilir?

Lokal anestezi yapılır, yapacağımız işe göre değişiyor süresi ama genelde yarım saat ile bir saat arasında oluyor. Hasta sabah ameliyata giriyor, ameliyattan sonra yaklaşık 4-5 saat kolunun uyuşukluğunun geçmesini bekliyor ve aynı gün evine dönüyor. . El artroskopisi ameliyatında lokal anestezi mi uyguluyorsunuz? Ameliyatın süresi nedir? Ameliyat olan kişi hastanede kalıyor mu? ne zaman taburcu oluyor?

"LOKAL ANESTEZİ UYGULANIYOR"
Genelde teknik değişmiyor ama içeride yapacağımız iş değişiyor. Aynı şekilde ele ağırlık asarak el bileği eklemi açılıyor, aynı işlemi yapıyoruz ama temizleyeceğimiz ya da dikeceğimiz yerler çok değişiyor.. El bileği şişlikleri ve bazı romatizmal hastalıkların tedavisinde de bu yöntem kullanılıyor. Hastalığa göre tedavi şekli de değişiyor mu el bileği artroskopisinde?

Açık tedavilerde var ama ben kapalı ameliyatı tercih ederim. El bileği ağrısı olan bir insan neleri yapamıyorsa onları yapamaz. El bileği öyle bir eklem ki parmakların bütün hareketlerini sağlayan tendonlar el bileğinden direkt geçiyor ve parmakları hareket ettirirken el bileğine yük biniyor. El bileğinin her hareketinde menisküs yırtığı olan hastaların el bileği ağrısı olur. . El bileği menisküsü tedavisinde sadece el bileği artroskopisi yöntemi  mi kullanılır?

Menisküs yırtığı olduğu zaman özellikle beşinci parmak tarafında ağrılar oluşuyor ve kişi elini her döndürdüğü zaman hasta kronik bir ağrı hissediyor. El bileği devamlı ağrılı bir hal alıyor ama genelde hastalar bunun tedavi edilebilir olduğunu bilmediği için kronik ağrılarla yaşıyorlar.

El bileği menisküsü el bileğinin en önemli yapılarından bir tanesidir. Aynı dizde olduğu gibi etraftan beslenen bir yapıdır. Bu yüzden yırtık olursa iyileşmesi de çok zor. Dışarıda ulna dediğimiz kemikle içeride radius dediğimiz kemik arasında bir bağ oluşturur. İkisinin beraber ortak çalışmasını sağlayan ana etkenlerden bir tanesidir. . El bileği menisküsü nasıl bir hastalıktır?

"HASTALAR KRONİK AĞRIYLA YAŞIYOR"
El bileği artroskopisi bazen açık ameliyatlarla birlikte kullanılıyor mesela el bileği kırıkları sırasında çok parçalı eklem düzeyi varsa onu düzeltmeye çalışıyoruz ama eklem yüzeyini de aynı zamanda değerlendirmek istiyoruz o sırada eklem yüzeyini değerlendirmek için el bileği artroskopisinden faydalanılıyor. Bazı bağ yaralanmaları sırasında eğer kapalı olarak o işi çözemeyeceğinize inanıyorsanız bazen açık ameliyatlara geçilebiliyor. Veya ilk aşamada el bileği artroskopisi yapılıyor, artroskopi aynı zamanda bir tanı yöntemidir. . El artroskopisinin açık ameliyatlarla beraber kullanıldığı durumlar var mı?
Daha az yara açıldığı için hasta daha az ağrı duyuyor. Tedavi edebileceğimiz kısmı kapalı olarak tedavi ettiğimiz için oradaki dokulara daha az zarar verildiği için iyileşme şansı daha yüksektir. . El bileği artroskopisi açık ameliyata göre hastaya ne tür avantajlar sağlar?

İkinci olarak, el bileğini açtığınız zaman açık ameliyatlarda hareket kısıtlılığı daha yüksek kapalı ameliyata göre. 
Her ameliyatın kendine ait özellikleri vardır. El bileği artroskopisinin açık ameliyatlara göre farkı, göremediğiniz sadece bir yere fokuslanamadığınız bir şeyi gördüğünüz ve bütün el bileğine hakim olduğunuz bir ameliyat sistemidir. . Diğer el ameliyatlarından farkı nedir?

"TÜM EKLEMLER GÖRÜLEBİLİYOR"
El bileği artroskopisi özellikle birinci parmak tabanındaki ağırlıklarda da kullanılıyor. Onun için daha küçük artroskoplar vardır. Teknik ilerledikçe daha küçük kameralar çıkacak ve böylece en küçük eklemler görülebilir ve tedavi edilebilir hale gelecekler. 

Hasta aynı zamanda kamera sistemiyle kendine yapılan işlemi izleyebiliyor. El bileği eklemi çok dar bir eklem onu biraz açmak lazım o yüzden yaklaşık beş kilo ağırlıkla hastanın kolunu aşağıya doğru asıyoruz. Bu asma sırasında eklem bir miktar açılıyor çok küçük iki tane kesi yaparak el bileği ekleminin içine giriyoruz ve bir kesiden kamerayı sokuyoruz diğer kesiden de eylemi yapacağımız aletleri içeriye sokuyoruz ve tedavi yapıyoruz. 

Genellikle hasta koltukaltından uyuşturularak ameliyat yapılıyor, hastayı uyutmuyoruz ve bunun birkaç faydası var. Hem hastayı ameliyat sırasında daha az riske sokuyoruz hem de ameliyat sonrasında hasta en ağrılı dönemi ağrısız geçiriyor. . Kamera yardımıyla yapılan el bileği artroskopisi nedir, nasıl bir teknik kullanılır? Bu yöntemle ameliyat nasıl yapılır?

Artroskopi zaten kullanılan bir yöntemdi. Omuzda, dirsekte, ayak bileğinde, dizde hatta kalçada da artroskopi yöntemi çok kullanılabiliyor. Diğer eklemlerde artroskopi zaten kullanılıyordu ama el bileği artroskopisi çok daha yeni.. El bileği artroskopisi el dışında başka yerlerde de kullanılabilir mi?

"ARTROSKOPİ ÇOK KULLANILAN BİR YÖNTEM"
Ya da hasta akut süreçte hissetmemiş oluyor ama ağrı sonradan çıkabiliyor. Bazen de el bileği kırıklarından sonra böyle ağrılar oluyor, tedavisi çok bilinmediği için el bileği kırığı geçirmiş hastalar ağrılarıyla yaşayıp gidiyorlar. Artık kronik el bileği ağrısıyla dolaşmak çok akıllıca değil, çünkü tedavisi var.

Hastayı gördüğümüz zaman bir tetkik yapıyoruz: kemiksel bir anomalisi var mı diye bilgisayarlı MR dediğimiz tetkiği yapıyoruz. Bizim menisküs dediğimiz yapılarda veya bağ yapılarında bir yaralanma var mı diye bakıyoruz. Hastaya önce fizik tedavi ve atelleme süresi oluyor, ağrı eğer bunlarla da çözülmezse artoskopi dediğimiz tekniği uyguluyoruz. Genellikle bir travma sonrası oluşuyor, hastaların bazıları bunu hatırlıyor bazıları hatırlamıyor. 

Biz bir hastaya ameliyat kararı alana kadar çok uğraşıyoruz. Ameliyat kararını almak çok kolay değil, hasta zaten pek çok yere gitmiş oluyor ve bizi bulması çok kolay olmuyor. Direkt el bileği ağrısıyla gelen bir hasta çok nadirdir. . Yine elde travmalar sonrası ağrı, hareket kısıtlılığı, anormal ses çıkması, şişlik gibi durumlar da söz konusu olabiliyor. Bu sorunlara artroskopi ile mi müdahale ediyorsunuz? Bu sorunlar nelere bağlı olarak gelişir?

Aynı zamanda küçük kemikleri bir arada tutan bağlar vardır, o bağlarda da yırtıklar olabiliyor ve bunlar da el bileği ağrılarına yol açabiliyor. El bileğinin eklem yüzeyinin bozuklukları veya dokunun aşırı reaksiyon verdiği yapılar, romatoid artrit ve buna benzer el bileğinin kronik inflamatuar hastalıkları el bileği artroskopisinin tedavi ettiği ana yerlerdir. Küçücük yaralarla bir sürü şeyi tedavi edebiliyoruz ve bu tedavinin başarısı açık cerrahiye göre çok daha iyi ve hasta açısından konforlu. 

Omuzda ve dizde de olan bazı bağlar ve menisküs yapıları vardır. menisküs iyileşmesi çok zor bir dokudur çünkü kanlanması dışarıdan içeriye olan ve kanlanma eksikliği nedeniyle iyileşme potansiyeli çok az olan yapılardır. Aynı diz de olduğu gibi el bileğinde de bir tane menisküsümüz var. Ön kolda iki tane kemik var birisi radius birisi ulna. Radiusta el bileği seviyesinde ikisinin birbirine bağlanıp el bileği kemikleri arasında eklem yüzeyi oluşturan bir yapıdır. Aslında menisküs yapılarının genel özelliği eklem yüzeyini daha geniş yaparak eklem hareketlerinin daha rahat olmasını sağlar. El bileğinde de menisküs yapısına bağlı olarak bazı yırtıklar oluyor. menisküs yırtıklarının tamiri ve temizlenmesi yoluyla el bileği ağrılarının çoğu çözülebiliyor. . El bileğinden kast edilen hastalıklar nelerdir?

"EL BİLEĞİ ARTROSKOPİSİ HASTA İÇİN KONFORLU BİR YÖNTEM"
Diz ve omuzda teknik olarak daha büyük aletler kullanılır. Teknolojinin gelişmesiyle daha küçük boyutta kameralar üretildi. El bileğine ve daha küçük eklemlere girebilecek küçük optiklerin devreye girmesiyle artık bu eklemler de çok rahat görülebilir hale geldi. Hastaya daha az zarar vererek daha çok iş yapılıyor. 

Eklem dışı problemlerin ameliyatı zaten yıllardır yapılıyor ama eklem içi patolojiler konusunda pek tecrübe yok. Eklem içi patolojilerin anlaşılması da tekniğin gelişmesiyle oldu. Yapılan şey daha önce diz ve omuz için de yapılıyordu, daha önce diz hastalıklarının eklem içi patolojileri bu kadar bilinmiyordu. Teknolojinin gelişmesiyle yeni kamera sistemleri çıktı, kamera sistemleri vasıtasıyla eklem içine küçük bir kesiyle girilebiliyor ve eklem içinin bütün yapıları gözle görülebilir hale geliyor. Açık cerrahide eklemin her yerini görmek mümkün değil ama kapalı yere kamera sokularak eklemin bütün yerlerini rahatça görebiliyoruz.

El bileğinin çeşitli ağrıları vardır, el bileği çok kompleks bir yapı. Kompleks yapı içerisinde anlaşılmayan bir sürü şey vardır. El bileğinin eklem içi ve eklem dışı problemleri vardır. Konuşacağımız konu ise eklem içi problemlerle ilgili olacak. . El bileği artroskopisi nedir, hangi durumlar için kullanılması uygundur? 

Tedavinin lokal anestezi ile yapıldığını vurgulayan Op. Dr. Bülent Özçelik, el bileği artroskopisi hakkındaki tüm sorularımızı yanıtladı.

Bu yöntemle hastaya daha az zarar vererek daha çok iş yapılabildiğini belirten Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi  Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bülent Özçelik, el bileği artroskopisinin açık ameliyatlara göre pek çok avantajı olduğunu söyledi. 

Tıp teknolojisindeki ilerlemelere bağlı olarak el bileği ve hatta daha küçük eklemlere girebilecek küçük kameraların devreye girmesiyle artık bu eklemlerde de kapalı yöntemle operasyon yapmak mümkün. Bu yönteme "el bileği artroskopisi" deniyor.

RÖPORTAJ: Demet DEMİRKIR - www.sagligimicinhersey.com