Hastaların ameliyat sırasında ve sonrasındaki anestezi risklerinin azaltılması ve etkili ağrı kesilmesi temel hedefleri el cerrahisinde kullanılan anestezi alternatiflerinin geliştirilmesinde etkili olmuştur. El cerrahisi anestezisinde lokal, bölgesel ve genel anestezi teknikleri kullanılabilir. Kullanılan teknik hastanın işlem yapılacak bölgesi, sağlık durumu, psikolojik durumu değerlendirilerek karar verilir.
Lokal anestezi
Lokal anestezi küçük alanların (parmak, küçük cilt kesileri vb) uyuşturulmasında cilt altına verilen ilaçlar yardımı ile yapılır. Bu yöntem ile birlikte damar yoluyla verilen rahatlatıcı ilaçlar yardımı ile hastanın rahatlaması sağlanır. Basit, uygulanması kolay ve çok az riski olan bir yöntemdir. Küçük cerrahi işlemlerde ağrı giderilmesinde en iyi yöntemdir. Hasta operasyon sonrasında hemen hastaneden ayrılabilir. Bu teknik ile hastanın ameliyat sonrası yemek yemesinde ve su içmesinde sorun yoktur.
Bölgesel anestezi ( Regional Anesthesia)
Bölgesel anestezi, vücudun ana sinirlerinin yakınına yapılan ilaçlar yardımı ile sinir hem motor , hem de duyu fonksiyonlarının geçici bir süre için durdurulmasıdır. Lokal anesteziye göre daha geniş bölgelerin uyuşturulması sağlanmaktadır. Genellikle kolda ultrason eşliğinde veya sinir stimülatörü yardımı ile sinirlerin geçiş yerleri tespit edilir. Bu anestezi türü mutlaka ameliyathane koşullarında uygulanmalıdır. Hastanın rahatlatılması için beraberinde damar yolundan rahatlatıcı (sakinleştirici) ilaçlar verilebilir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sırasında kolun uyuşturulmasının yanında ameliyat sonrasında oluşabilecek erken dönem ağrılarının da önüne geçilir. Bu yöntem ile hasta genel anestezi risklerini almaz. Ameliyat sonrası hasta hemen yemek yiyebilir, su içebilir. Ameliyat sırasında uygun durumlarda cerrah ve anestezi ekibi tarafından bilgilendirilebilir. Eğer hasta işlem sırasında uyumak ister ise sakinleştirici ilaçlar yapılabilir. Ayrıca parmaklarda dolaşım kaybı olan hastalarda hem ağrı gidermek hem de parmakta kan dolaşımının artırılmasına yardımcı olmak amacıyla bölgesel anestezi yapılan alana kateter takılarak sürekli ağrı kesilmesi sağlanabilir. Yöntemin uygulanması rahat ve kısa süre almaktadır. Hasta yöntem uygulanır iken çok rahatsızlık hissetmemektedir. Bölgesel anestezi kişisel farklılıklar göstermekle birlikte genelde 6–8 saat arası kolun kullanılamamasına neden olur. Hasta kolunu tam kullanıncaya kadar hastanede yatırılır.
Komplikasyonları oldukça az görülür. Anestezinin yeterli düzeyde olmaması, iğne yapılan sahada acı ve morarma, birkaç gün karıncalanma hissi az sıklıkta görülebilir. Anestezist ameliyat öncesi ağrının kesilip kesilmediğini, kolun uyuşması gereken bölgelerinde bir sorun olup olmadığını kontrol eder.
Bölgesel anestezi olarak supraklavikular blok, aksiller blok, interskalen blok, infraklavikular blok, dirsek seviyesi ulnar blok, el bileği bloğu yöntemleri de kullanılır.
Genel anestezi
Bu yöntem ile hasta uyku haline geçirilip ameliyatı yapılır. Ameliyat öncesi 5-8 saat açlık süresi gerekir. Riskleri bölgesel anesteziye göre daha fazladır. Genelde çocuklarda, psikolojik durumu iyi olmayan ve/veya birkaç bölgesinde operasyon yapılacak erişkin hastalarda kullanılır. Hastanın ameliyat sonrası ağrıları yapılacak diğer analgezi yöntem ve ilaçları ile giderilir. Ameliyat sonrası en az 4 saat yemek yenmesine ve su içilmesine bazı komplikasyonlara yola açabileceği için izin verilmez.
YOUTUBE VİDEOLARIMIZA AŞAĞIDAKİ LİNKDEN ULAŞABİLİRSİNİZ ↓
→El cerrahisi ameliyatları için bölgesel anestezi yöntemi aksiller anestezi
ETİKETLER
El cerrahisi, El cerrahisi ve mikrocerrahi, El cerrahisi doktorları, El cerrahisi olan hastaneler, El cerrahisi nedir, El cerrahisi istanbul, Mikrocerrahi doktorları, el ve mikro cerrahi hastanesi, Karpal tünel, El bileğinde ağrı, El bileği kırıkları, El bileğinde kist, El bileği şişmesi, De quervain, El bileği sinir sıkışması, El sinir hastalıkları, Damar tıkanması, Damar hastalıkları, Parmak kopması, Ganglion, Kistik higroma, Tetik parmak, Kubital tünel, Dupuytren hastalığı, Skafoid kırığı, Kol felçleri, Doğumsal kol felçleri, El bileği artroskopisi, El bileği bağ kopması, Uzuv kopması, El yaralanmaları, Yapışık parmak, Tırnak batması, Elde kireçlenme, Tenisçi dirseği, tendon transferi, El kırıkları, Fazla parmak, Kienböck hastalığı, Kol uzatması, Sinir yaralanmaları, Çekiç parmak, Boksör kırığı, Tendon yaralanması, Kol yaralanmaları, Dirsek hastalıkları, El bileği tendon sıkışması, fijital